PRP Uygulamaları
- Anasayfa
- PRP Uygulamaları
PRP Nedir?
Trombosit zengin plazma (=platelet rich plasma) yani PRP kanda bulunan ve asıl görevi pıhtılaşmayı sağlayarak kanamayı durdurmak olan trombositlerden elde edilen bir maddedir. Trombositler; herhangi bir yaralanma durumunda kesilen yere kan yoluyla gelip, aktive olduğu anda kanamayı durdurmanın yanında ortama yeni doku oluşumunu sağlayan birçok büyüme faktörünü salarlar. Bu hücrelerin yaralanma olmasa dahi enjekte edildiği dokuda (kemik, kıkırdak, sinir, bağ dokusu, tendon) rejenerasyona yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Büyüme faktörleri yeni kollajen üreten hücrelerin çalışmasını arttırmanın yanında yeni kollajen için gerekli olan maddelerin bulundukları yere transfer edilmesini sağlarlar.
PRP nasıl elde edilir?
PRP elde etmek için hastadan alınan kan özel bir tüpe transfer edilip belirlenmiş bir protokol ile santrifüj işlemine sokulur ve trombosit yoğunluğu üç dört kat arttırılmış trombosit serumu elde edilir. Sonuçta bu yoğunlaştırılmış trombosit içeren serum aynı zamanda yoğun büyüme faktörleri anlamına gelir.
PRP ve Büyüme Faktörü ne işe yarar?
Yoğunlaştırılmış trombositler dokuda yaralanma olmasa dahi enjekte edildikleri yerde büyüme faktörü salgılayarak yeni kollajen üreten hücrelerin çalışmasını arttırır, ayrıca yeni kollajen için gerekli olan maddelerin bulundukları yere getirilmelerini sağlarlar. Böylelikle yüz bölgesi enjeksiyonlarında yeni kollajen üretimi, daha parlak daha zinde bir görünüm kazanılmış olur.
PRP faydaları nelerdir?
PRPnin uygulama alanları yaşlanma ile oluşan ince kırışıklık tedavileri, lekelenmelerin azaltılması, deri elastikiyetinin arttırılması, gözenekli görünümün azaltılması, cilt neminin geri kazanılması ve parlaklığın elde edilmesidir. Bir nevi bir mezoterapi işlemi olan PRP uygulaması tek seansla istenilen sonucu veremez, belirli aralıklarla tekrarlanan uygulamalarla derinin dış etkenlere karşı daha dirençli olması ve yaşlanmanın yavaşlaması sağlanmış olur. PRP; dermapen, dolgu, lazer, kimyasal pelling gibi işlemlerle birlikte kullanılarak onların etkinliğini de arttırmış olur. Ayrıca saclı deride dökülmeleri azaltıp sac kalınlığını arttırmak için de kullanılmaktadır.
PRP nasıl uygulanır?
Kişinin 20 mlt kadar kendi kanı alındıktan sonra santrifüj işlemiyle elde edilen serum ince iğneleri olan enjektörlere konulur. Hedeflenen bölgelerde deri altına küçük bir kabartı oluşturacak kadar enjekte edilir. Bu kabartılar yarım saat içinde dağılır. Ortalama beş mlt kadar PRP tüm yüz ve boyun için yeterli olmaktadır. İki hafta ara ile üç veya dört uygulama yapılmalıdır. Altı ay veya yılda bir tekrar edilmesi durumunda daha faydalı olacağı için senelik tekrarlar önerilir.
PRP yan etkileri var mıdır?
Kendi kanınızdan elde edildiği için bu serumun alerjik reaksiyon riski yoktur. Tüm işlemler hastane koşullarında steril ve tek kullanımlık malzemeler ile yapıldığından enfeksiyon riski yoktur. Uygulama sırasında iğnelerin battığı yerlerde minik morarmalar olabilir ve bu morluklar kişisel özelliklere bağlı olarak 1 hafta içinde geçer.